Tomma hus i Lappträsk sökes till boendeförsök

Boendeförsök sammanför de som funderar på att flytta till landsbygden med ägarna till tomma hus i Lappträsk. Samtidigt sänker man tröskeln för att flytta till landsbygden.

Boendeförsöket kommer att testas under våren och sommaren 2021 och olika hus och bostäder i Lappträsk-området kommer att sökas för dessa piloter. Man kan erbjuda sitt hus till försöket från många olika utgångspunkter och situationer. Lämpliga hus är t.ex. hus som är till salu och hyres ut, fastigheter som är underutnyttjade av dödsbon eller fritidshus. Det viktigaste är att bostaden är beboelig under våren eller sommaren, möjligtvis också på hösten.

Redan över ett tiotal har visat intresse för boendeförsöket

Lappträsk kommun främjar bostadsförsöket i samarbete med yrkeshögskolan Laurea i projektet Resurssmart med människo-orienterade metoder. Intresse för boendeförsök utreddes under månadsskiftet januari-februari under gruppdiskussionstillfällen bland dem som drömmer om att flytta till landsbygden. Över ett tiotal har visat intresse för boendeförsöket.

– Boendeförsöket anses vara en mycket intressant idé som passar in i tidens anda och som kommer att gynna både de som är intresserade av att flytta till landsbygden och bya-gemenskaperna på landsbygden sedan när den genomförs. Vi hoppas att husägare i Lappträsk blir intresserade och tar kontakt med oss, berättar sakkunnig i projektet, tjänstedesigner Antti Kytö från yrkeshögskolan Laurea, ivrigt.

Enstaka boendeförsök kan vara från ett veckoslut till flera månader, enligt överenskommelse mellan den som överväger att flytta till landsbygden och husägaren. Bostäderna kan vara tomma, möblerade eller delvis möblerade.

Boendeförsöket gynnar husägare

Projektet har lyft fram faktumet att det finns hus i olika delar av kommunen som av en eller annan anledning är tomma och oanvända. Dessa kan till exempel vara fritidshus eller dödsbon som är underutnyttjade. Med hjälp av ett boendeförsök kan de också generera små hyresintäkter istället för bara kostnader. Bostäder som är lediga under en kort tid eller till exempel ett hus som varit till salu under en tid och vars försäljning ska marknadsföras är också lämpliga för försöket.

Alla som är intresserade av försöket har en genuin vilja och önskan att flytta till landsbygden.  I bästa fall slutar boendeförsöket med att den provboende integrerar sig till Lappträsk och flyttar permanent till det hus hen provbodde i under försöket, om huset är till salu eller för uthyrning.

Enligt Kytö har man också funderat på de praktiska sakerna:

– Husägaren och den provboende ingår ett avtal om boendeförsöket, i vilket man kommer överens tillsammans om parternas ansvar och skyldigheter. På detta sätt slipper man tråkiga överraskningar och säkrar att boendeförsöket fungerar för båda parterna.

Flytt till landsbygden intresserar men oroar också

Trots att flytt till landsbygden intresserar, innebär den en mängd olika utmaningar och bekymmer som gör att man inte vågar hoppa in i det okända.

– Bekymren är avett mycket praktiskt slag. Till exempel tänker många på hur snöplogningen sköts på landsbygden, hur man klarar sig i ett egnahemshus, fungerar fjärranslutningarna eller hur ska man bli en del av gemenskapen på landsbygden, säger Kytö.

Ämnet har diskuterats i projektet under hösten och vintern bland projektgruppen och de som är intresserade av att flytta till landsbygden. Man beslutade att leta efter en lösning i projektet där de som var intresserade av att flytta till landsbygden kunde prova på att bo på landsbygden i en kort tidsperiod för att få en uppfattning om hur det är att bo på orten i verkligheten. På detta sätt föddes idén om ett boendeförsök. Under piloten kommer de provboenden att stödjas av projektsakkunniga som kommer att hjälpa till att komma över bekymmer i samband med flytten till landsbygden.

Målet är att förse de provboende med all nödvändig information om praxis både vad gäller bostaden och annat liv, såsom hobbyverksamhet och lokala tjänster i Lappträsk, säger Kytö.

Vill du anmäla ditt hus till boendeförsöket? Kontakta Jonna Nygård: jonna.nygard@lapinjarvi.fi, 044 720 8697 eller Antti Kytö: antti.kyto@laurea.fi, 050 383 9809.