Itäradan yleisötilaisuus Lapinjärvellä ja arkeologisten maastotutkimusten käynnistyminen

Itärata-hankkeen YVA-ohjelma julkistetaan 14.10., jonka jälkeen hanke järjestää asukastilaisuuksia ohjelmaa koskien suunnittelualueen kunnissa. Lapinjärvellä tilaisuus tullaan pitämään torstaina 7.11. noin klo 17 alkaen Lindaråsin seurantalolla (Seurantalontanhua 28, 07840 Lindkoski). Tarkempaa tietoa tulossa lähempänä tapahtumaa. 

Itäradan suunnittelun tueksi ja osana ympäristövaikutusten arviointia toteutetaan arkeologinen inventointi eri linjausvaihtoehtojen alueella. Inventointi kattaa 340 kilometriä vaihtoehtoisia ratalinjoja, jotka inventoidaan 200 metrin etäisyydeltä molemmin puolin suunniteltuja linjauksia. Maastotutkimukset alkavat 1. lokakuuta 2024.

Inventointi tehdään koko Itäradan linjausvaihtoehtojen alueella eli Keravalla, Sipoossa, Porvoossa, Lapinjärvellä, Myrskylässä, Loviisassa ja Kouvolassa. Arkeologisen inventoinnin toteuttaa Museoviraston Arkeologiset kenttäpalvelut ja se koostuu kolmesta osasta: esiselvityksestä, maastotöistä sekä loppuraportista. Esiselvityksessä on jo koottu laaja aineisto alueen ennestään tunnetuista arkeologisista kohteista, ympäristöhistoriasta, historiallisista kartoista ja ilmalaserkeilausaineistosta. Näiden pohjalta on mallinnettu selvitysalueen arkeologista potentiaalia.

Inventoinnin maastotyöt painottuvat sekä esihistoriallisten että historiallisten asuinpaikkojen ja muiden arkeologisten kohteiden paikantamiseenMaastotöiden yhteydessä tarkastetaan, miten esiselvityksessä tunnistetut arkeologisesti potentiaaliset alueet, kuten muinaiset merenrantavaiheet ja historiallisen ajan maankäyttö, vastaavat todellisuutta maastossa. Erityisesti Sipoon ja Porvoon alueet ovat potentiaalisia esihistoriallisen pyyntikulttuurin asuinpaikkojen osalta. Lapinjärven ja Kouvolan alueiden potentiaali vaikuttaa vähäisemältä, mikä voi johtua myös siitä, että alueella on tehty aiemmin vain vähän tutkimuksia.

Maastotutkimukset tehdään jokaisen oikeuksin 1. lokakuuta alkaen ja ne jatkuvat marraskuulle. Lopullinen raportti arkeologisista löydöistä ja niiden vaikutuksista Itäradan suunnitteluun valmistuu talvella 2025.