#BeActive – Europeiska idrottsveckan

Denna vecka firas Europeiska idrottsveckan, och även Lappträsk deltar.
Europeiska idrottsveckan (European Week of Sport EWoS) är Europeiska kommissionens initiativ för att främja sport och motion överallt i Europa. Dess mål är att inspirera européerna att #BeActive regelbundet och röra på sig mer i vardagen.
Idrott och motion förbättrar märkbart de europeiska medborgarnas välbefinnande. Mängden motion har ändå inte ökat, och i vissa länder har den till och med minskat. Europeiska idrottsveckan är ett svar på denna utmaning. Idrott är också en metod för att lyfta fram budskapet om tolerans, stärka solidariteten och främja social delaktighet.
Den europeiska idrottsveckan arrangeras år 2024 med olika utmaning, kampanjer och evenemang (också virtuellt). Förutom utmaningar som omfattar hela Finland, rör lokala evenemang människor över hela Finland.
Måndag 23.9.2024

Den europeiska idrottsveckan öppnas officiellt 23.9.2024 i Budapest EU:s ordförandeland Ungern. 

Under den Europeiska idrottsveckan erbjuder medlemmarna i branschorganisationen för fitness- och hälsoidrottscenter verksamma i Finland gratis träningsprov på sina kontor runt om i Finland.

Läs mer (på finska)

Tisdag 24.9.2024

På onsdagen uppmanar vi alla att tänka på unga idrottares mentala välbefinnande och hur en tränare kan påverka det. Som ett resultat skapades Mieli rfs projekt ”Välbifinnandet i idrott för barn och unga”  onlinekurser. Kurserna erbjuder konkreta verktyg för tränare att stödja ungdomars mentala välmående. De kostnadsfria kurserna är riktad till alla tränare som arbetar inom idrotten.

Onlinekurser: Välbefinnade i idrott för barn och unga (på finska)

På onsdagen uppmärksammar vi Föreningskläddagen (Seurapaitapäivä), då vi lägger på oss hemmaföreningens kläder tillsammans med hela idrottgemenskapen. Seurasydän-kampanjen är Finland Olympiska kommittés och idrottsgemenskapens gemensamma kampanj, där idrottsföreningarnas gemenskap. Över 8 000 idrottsföreningar verkar i Finland.

Läs mer om föreningskläddagen från Finlands Olympiska kommittéens hemsida 

Onsdag 25.9.2024

På onsdagen är tränarna i fokus. Idéen är att föra fram tränarnas värdefulla engagemang genom att via sociala medier framföra sina tack och ordna små överraskningar till sina egna tränare. Tacka din tränare och dela den med hashtaggen #KiittiKoutsi, #ThanksCoach och #BeActive

Läs mer om Valmentajan päivä (på finska)

Torsdag 26.9.2024

Kiitos olosuhdetyöstä” -dagen. Förbundet för yrkesfolk inom idrotten i Finland vill lyfta fram betydelsen av arbetsvillkor inom idrotten genom att tacka de ansvariga som jobbar med idrottsanläggningar. Det finns cirka 39 000 idrottsanläggningar i Finland och på temadagen tas hänsyn till administratörerna av dessa anläggningar.

Suomen Liikunnan Ammattilaiset ry (sla-ry.fi)

Fredag 27.9.2024

European School Sport Day får ungdomar omkring hela Europa att röra på sig. Skolor kan arrangera sina evenemang i sina utrymmen och med egna utrustning antingen under gymnastiklektionen eller under rasterna. Nationellt ansvarar Förbundet för Lärare i Gymnastik och Hälsokunskap rf för European School Sport Day. Förbundet sporrar särskilt lågstadieskolorna i Finland att delta i temadagen.

European School Sport Day 2024 | Liikunnan ja Terveystiedon Opettajat ry. (på finska)

Mer information av veckans program i Lappträsk från idrottsinstruktör och motionsrådgivare Petteri Aaltolainen, 044 720 8651, petteri.aaltolainen[at]lapinjarvi.fi

Ursprung: https://www.oph.fi/sv/program/beactive-europeiska-idrottsveckan