Lapinjärven, Myrskylän ja Pukkilan yhteinen tiedote

TIEDOTE 10.10.2024 KLO 10.00       JULKAISUVAPAA HETI

LAPINJÄRVEN, MYRSKYLÄN JA PUKKILAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT SÄILYTETTÄVÄ

Jokaisessa hyvinvointialueen kunnassa tulee myös jatkossa säilyttää alueen asukkaiden peruspalvelut turvaava palvelupiste, vaativat Lapinjärven, Myrskylän ja Pukkilan kunnat. Hyvinvointialueen strategian vision mukaisesti hyvinvointialueen palveluiden on oltava asiakaslähtöisiä, yhdenvertaisia ja alueellisesti kattavia.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue on 23.9.2024 julkaissut ehdotuksen palveluverkkosuunnitelmaksi vuosille 2025-2026. Ehdotuksessa Lapinjärven, Myrskylän ja Pukkilan terveysasemat ja niiden yhteydessä annettavat terveysasemapalvelut, suun terveydenhuollon palvelut ja neuvolapalvelut lopetetaan osana palveluverkkotarkastelua. Samanaikaisesti Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen muun palveluverkon osalta tehdään vain vähäiseksi katsottavia muutoksia. Palveluverkkoehdotuksessa palveluverkon alasajoa perustellaan vain hyvin yleisellä tasolla viitaten taloudellisiin säästöihin, henkilöstön saatavuuteen ja kiinteistöjen kuntoon.

Lapinjärven, Myrskylän ja Pukkilan kunnat toteavat, etteivät nämä perustelut kuitenkaan kestä tarkempaa tarkastelua. Kaiken kaikkiaan hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelmasta puuttuvat eteenpäin katsovat ja tulevaisuuden taloudellisiin ja toiminnallisiin haasteisiin vastaavat ratkaisuehdotukset. Palveluverkkosuunnitelmassa ratkaisuna vaikuttaa olevan pitkälti palveluverkon supistaminen. Tämä johtaa myös yhteiskunnan kannalta osaoptimointiin, kun vastuu kasvavista matkakustannuksista siirtyy muiden, kuten Kelan, maksettavaksi. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen strategian vision mukaan hyvinvointialueen palvelut ovat asiakaslähtöisiä, yhdenvertaisia ja alueellisesti kattavia. Lapinjärven, Myrskylän ja Pukkilan kunnat katsovat, ettei nyt ehdotettua palveluverkkosuunnitelmaa voi pitää tuon vision mukaisena.

Lapinjärven, Myrskylän ja Pukkilan kunnat vastustavat Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palveluverkkoehdotusta. Lapinjärven, Myrskylän ja Pukkilan toimipisteiden lakkautuksilla saavutetaan vain vähäisiä taloudellisia säästöjä eivätkä ne miltään osin ratkaise hyvinvointialueen taloudellisia haasteita. Palveluverkkoehdotuksessa ei myöskään kerrota järjestelyillä mahdollisesti saavutettavaa säästöä. Kunnat eivät tunnista merkittäviä hankaluuksia henkilöstön saatavuudessa, minkä lisäksi henkilöstö voi luontevasti liikkua eri toimipisteiden välillä. Kiinteistöjä voidaan pitää kunnoltaan terveyspalveluiden tuottamiseen soveltuvina. Palveluiden keskittäminen Lapinjärven osalta Loviisaan ja Myrskylän ja Pukkilan osalta Askolaan herättää myös kysymyksen siitä, onko Loviisan ja Askolan toimipisteiden nykyinen resurssi ylimitoitettu ja vajaakäytöllä.

Lapinjärven, Myrskylän ja Pukkilan kunnat ymmärtävät Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen taloudelliset vaikeudet. Kunnat katsovat kuitenkin, että jokaisessa hyvinvointialueen kunnassa tulee myös jatkossa säilyttää alueen asukkaiden peruspalvelut turvaava palvelupiste. Tässä palvelupisteessä tulisi olla saatavilla ainakin hoitajavastaanotto,

neuvolapalveluita, laboratoriopalveluita, lääkärin vastaanottopalveluita ajanvarauksella ja lääkärin suorittamat reseptin uusinnat.

Lisätiedot: Lapinjärven kunnanjohtaja Jarkko Sorvanto, 044 720 8655,
Myrskylän kunnanjohtaja Esa Ukkola, 044 729 8610,
Pukkilan kunnanjohtaja Katarina Helander, 050 343 7418.

LAPINJÄRVEN KUNTA, MYRSKYLÄN KUNTA, PUKKILAN KUNTA