Ett gemensamt pressmeddelande från Lappträsk, Mörskom och Pukkila

PRESSMEDDELANDE 10.10.2024 KL. 10.00                 FÅR PUBLICERAS OMEDELBART

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTERNA I LAPPTRÄSK, MÖRSKOM OCH PUKKILA MÅSTE BEHÅLLAS

Kommunerna Lappträsk, Mörskom och Pukkila kräver att varje kommun i välfärdsområdet även i fortsättningen ska ha en servicepunkt som säkrar basservice för invånarna i området. I enlighet med visionen i strategin för välfärdsområdet ska välfärdsområdets tjänster vara kundorienterade, likvärdiga och regionalt heltäckande.

Östra Nylands välfärdsområde publicerade 23.9.2024 ett förslag till servicenätsplan för åren 2025–2026, enligt vilket hälsostationerna i Lappträsk, Mörskom och Pukkila samt tillhörande hälsovårdstjänster, munhälsovårdstjänster och rådgivningstjänster läggs ned som en del av översynen av servicenätet. Samtidigt görs endast små ändringar i det övriga servicenätet i Östra Nylands välfärdsområde. I förslaget till servicenät motiveras nedläggningen av servicenätet endast mycket allmänt med hänvisning till ekonomiska besparingar, tillgången på personal och byggnadernas skick.

Kommunerna Lappträsk, Mörskom och Pukkila anser dock att dessa argument inte håller för en närmare granskning. Sammantaget saknar servicenätsplanen för välfärdsområdet framtidsinriktade lösningar som svarar på framtidens ekonomiska och verksamhetsmässiga utmaningar. Lösningen i servicenätsplanen verkar till stor del vara en minskning av servicenätet. Detta leder också till en partiell optimering för samhället, eftersom ansvaret för de stigande resekostnaderna överförs på andra, till exempel FPA. Enligt visionen i strategin för Östra Nylands välfärdsområde är välfärdsområdets tjänster kundorienterade, likvärdiga och regionalt heltäckande. Lappträsk, Mörskom och Pukkila kommuner anser att den föreslagna planen för servicenätet inte kan anses vara i linje med denna vision.

Kommunerna Lappträsk, Mörskom och Pukkila motsätter sig förslaget till servicenät för Östra Nylands välfärdsområde. Nedläggningen av servicepunkterna i Lappträsk, Mörskom och Pukkila kommer endast att leda till små ekonomiska besparingar och kommer inte på något sätt att lösa de ekonomiska utmaningarna i välfärdsområdet. I förslaget till servicenät anges inte heller de potentiella besparingar som kan uppnås genom arrangemangen. Kommunerna upplever inte några betydande svårigheter när det gäller tillgången till personal och personalen kan lätt förflytta sig mellan de olika servicepunkterna. Byggnadernas skick kan anses vara lämpligt för tillhandahållande av hälsovårdstjänster. Koncentrationen av tjänster till Lovisa för Lappträsks del och till Askola för Mörskoms och Pukkilas del väcker också frågan om de nuvarande resurserna i Lovisa och Askola är överdimensionerade och underutnyttjade.

Lappträsk, Mörskom och Pukkila kommuner har förståelse för de ekonomiska svårigheterna i Östra Nylands välfärdsområde. Kommunerna anser dock att det även i fortsättningen bör finnas en servicepunkt i varje kommun i välfärdsområdet där bastjänsterna säkras för invånarna i området. Denna servicepunkt bör åtminstone erbjuda sköterskemottagning, rådgivningstjänster, laboratorietjänster, läkarmottagningstjänster med tidsbeställning och receptförnyelse av läkare.

Tilläggsuppgifter: Lappträsk kommundirektör Jarkko Sorvanto, 044 720 8655,
Mörskom kommundirektör Esa Ukkola, 044 729 8610,
Pukkila kommundirektör Katarina Helander, 050 343 7418.

LAPPTRÄSK KOMMUN, MÖRSKOM KOMMUN, PUKKILA KOMMUN