Lapinjärvellä 29.1.2014
Ensimmäinen kuukausi Lapinjärven kunnanjohtajana alkaa olla lopuillaan. Paljon on tapahtunut ja paljon olen jo oppinut kunnan asioista ja ihmisistä. Ensimmäiseen kuukauteen on mahtunut paljon mukavia tehtäviä ja kohtaamisia, vaikka toki myös haastavia asioita.
Ensimmäisten työpäivien aikana kunnanjohtaja sai hyvää perusperehdytystä Lapinjärven kunnasta keskustelemalla kunnan viranhaltijoiden, työntekijöiden ja johtavien luottamushenkilöiden kanssa. Tiukka aikataulu tempaisi heti mukaansa. Aika paljon oli omaksuttavaa, kun esimerkiksi yhtenä päivänä vierailin Peikkolaakson päiväkodissa, vanhustenhoidon yksiköissä ja vielä sain perehdytyksen niin teknisestä toimesta kuin vesihuollostakin.
Toimielinten kokouksiakin on jo ehtinyt olemaan muutama; pari kunnanhallituksen kokousta sekä kehittämisjaoston ja valtuuston kokoukset. Avoin ja keskusteleva kulttuuri luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden välillä on tehnyt hyvän vaikutuksen.
Monia päätöksiäkin on jo ehditty tekemään. Kunnan kannalta uusina asioina voisin nostaa esille kunnan oman markkinointi- ja viestintäryhmän perustamisen kunnanhallituksessa 13.1.2014. Kunnanhallituksen puheenjohtajan vetämän ryhmän avulla koitetaan saada vauhtia kunnan markkinointiin. Markkinointi-ideoita otetaan ilolla vastaan.
Toinen merkittävä asia on 27.1.2014 kunnanhallituksessa hyväksytty esitys palvelutuotanto- ja palveluverkkosuunnitelman laatimisesta kunnassa. Ajatuksena on linjata valtuuston tasolla miten ja millaisia palveluja kunnassa tuotetaan tulevaisuudessa sekä missä kiinteistöissä. Suunnitelman laatiminen tuottaa laatua, kun vähenevät resurssit kohdennetaan tarkemmin ja satsataan niihin asioihin, jotka ovat meille kuntalaisille tärkeimpiä.
Kaksi eniten kunnan johtavia viranhaltijoita ja kunnanjohtajaakin työllistävää asiaa ovat Itä-Uudenmaan kuntien yhdistymisselvitys sekä Porlammin yläkoulun ja lukion tulevaisuus. Itä-Uudenmaan kuntien yhdistymisselvityksessä on nyt lähinnä kuvattu nykytilaa ja helmi-maaliskuussa valmistuvan väliraportin jälkeen aletaan pohtia enemmän sitä, miltä uusi seitsemän kunnan muodostama yhteinen uusi kunta voisi näyttää. Selvityksestä on koottu kaikki materiaali Sipoon kunnan kotisivuille: www.sipoo.fi ja esimerkiksi väliraportista tiedotetaan aikanaan kattavasti.
Tämän lisäksi Lapinjärvi on päättänyt selvittää kuntaliitosta myös Loviisan kaupungin kanssa. Tämä selvitys tehdään selvitysmiehen avulla ensi kuusta alkaen. Selvitysmieheksi on päätetty ottaa Risto Nieminen, Ruotsinpyhtään entinen kunnanjohtaja ja sivumennen sanoen allekirjoittaneen entinen kantritanssiopettaja. Rivitanssitaidot eivät toki vaikuttaneet selvitysmiehen valintaan, mutta eihän niistä haittaakaan ole.
Porlammin yläkoulun ja lukion tilanteeseen on koitettu etsiä ratkaisua virkamiesten, luottamushenkilöiden ja muiden kunnan aktiivien kesken. Eurot ja lapsimäärät ovat korutonta kertomaa, mutta edelleen jatketaan eri vaihtoehtojen selvittämistä yläkoulun ja lukion säilyttämiseksi omassa kunnassa. Valitettavasti aika on jo käynyt vähiin. Tänään illalla on Porlammilla tilaisuus vaikuttamismahdollisuuksien varaamista varten. Helmikuun lopulla käsitellään valtuustossa yläkoulun ja lukion tulevaisuutta. Myönteinen asia on se, että mikäli yläkoulu ja lukio lakkaavat, ovat Lapinjärven suomenkieliset oppilaat enemmän kuin tervetulleita niin Loviisaan kuin Elimäellekin.
Eilen illalla oli ensimmäinen kunnanjohtajan kylävierailu. Ingermanninkylän ja Rutumin tilaisuudessa oli rento keskusteluilmapiiri. Tilaisuudessa puhuttiin asiaa ja sopivasti asian vierestäkin. Päällimmäiseksi asiaksi mieleeni jäi, että kunnan peruspalveluihin ollaan suhteellisen tyytyväisiä ja erityisesti toivottiin, että jatkossakin olisi mahdollista asua maaseudulla ja etenkin haja-asutusalueella. Toivomukset mm. jäähallista pistin huumorin piikkiin. Mielenkiinnolla odotan tulevia iltoja kylissä. Ensi viikolla ovat vuorossa Pukaro, Lindkoski ja Kimonkylä. Myöhemmin ovat vuorossa ainakin vielä Porlammi, Heikinkylä ja Kirkonkylä sekä Vasarankylä. Kylien lisäksi aion myös tässä lähiviikkojen aikana vierailla ainakin suurimmissa kunnan yrityksissä sekä kunnan yksiköissä.
Nämä muutamat viikot Lapinjärvellä ovat saaneet minut tunnistamaan itsessäni lapinjärveläisen luonteenlaadun. Lapinjärveläinen on mielestäni yritteliäs, työtätekevä, avoin, mukava, hieman kursaileva, mutta huumorintajuinen ihminen – eli ihan huipputyyppi. Kuten eilisessä kyläillassakin sanottiin, parasta täällä kunnassa ovat mukavat ihmiset.
Lähellä on tilaa, mutta täällä on myös paljon yhteisöllisyyttä ja välittämistä. Tukekaamme toisiamme vaikeinakin aikoina. Toisistamme välittämisessä asuu Lapinjärvi-henki.
On ollut hyvä palata kotiin.
Kirpakkaa talven jatkoa!
Tiina Heikka