Uudenmaan kaupungin- ja kunnanjohtajat: Uudenmaan sosiaali- ja terveyspalvelut tulee uudistaa kuntapohjaisesti

Uudenmaan kaikilla 26 kunnalla sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS:lla on yhteinen näkemys sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen jatkamisesta alueella. Uudistamista tulee jatkaa kuntapohjaisesti, vapaaehtoisuuteen pohjautuen. Kuntien johdon neuvotteluissa esille on tullut malli, jossa Uusimaa jaettaisiin viiteen alueeseen, jotka vastaavat perustason sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä:

– Toimintansa jo aloittanut Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä Keusote (n. 200 000 asukasta: Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula)

– Länsi-Uusimaa (n. 460 000 asukasta: Espoo, Kauniainen, Hanko, Raasepori, Inkoo, Siuntio, Lohja, Karkkila, Kirkkonummi, Vihti)

– Itä-Uusimaa (n. 100 000 asukasta: Porvoo, Loviisa, Askola, Lapinjärvi, Myrskylä, Pukkila, Sipoo

– Vantaa ja Kerava (n. 265 000 asukasta) sekä

– Helsinki (n. 650 000 asukasta).

Kaikki viisi aluetta ovat sekä väestöpohjaltaan että taloudelliselta kantokyvyltään riittäviä turvaamaan edellytykset sosiaali- ja terveyspalveluiden parantamiselle myös niissä Uudenmaan kunnissa, joilla ei yksin olisi tähän riittäviä edellytyksiä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (HUS) toimii jo koko Uudenmaan alueella vastaten erikoissairaanhoidon palveluiden järjestämisestä ja on tärkeässä roolissa uudistettaessa palveluja ja palveluketjuja.

 

Järjestämisvastuun kokoaminen kuntiin ja kuntayhtymiin luo mahdollisuuden saavuttaa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen valtakunnalliset tavoitteet. Näitä ovat palvelujen saatavuuden, laadun ja yhdenvertaisuuden parantaminen sekä kustannusten kasvun hillintä. Se mahdollistaa edelleen palvelujen, tiedon ja tietojärjestelmien sekä rahoituksen nykyistä vahvemman integraation.

Kaikki Uudenmaan kaupungin- ja kunnanjohtajat sekä HUS:n toimitusjohtaja ovat sitoutuneita edistämään tälle pohjalle rakentuvaa sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntapohjaista uudistamista.

Sosiaali- ja terveyspalveluja on uudistettava asiakaslähtöisesti ja hallitusti

Uudenmaan kuntien mielestä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista tulee jatkaa tulevalla hallituskaudella. Uudistus tulee tehdä vaiheittain, hallitusti ja kuntapohjaisesti. Palveluiden järjestämisvastuuta tulee koota tavalla, joka ottaa huomioon asukkaiden tarpeet kokonaisvaltaisesti ja vahvistaa sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteyttä kuntien järjestämisvastuulla oleviin muihin palveluihin kuten varhaiskasvatukseen, perusopetukseen, liikunta- ja nuorisopalveluihin sekä maahanmuuttopalveluihin. Tämä varmistaa uudistamisen asukas- ja asiakaslähtöisesti ja tarjoaa koko maassa sekä väkirikkaalla Uudellamaalla parhaat mahdollisuudet vastata monimuotoisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin, jotka edellyttävät kunnan kaikki toimialarajat ylittävää tiivistä yhteistyötä sekä päätöksentekoa mahdollisimman lähellä asukkaita.

Kuntapohjainen, kuntien ja kuntayhtymien varaan rakentuva järjestämismalli mahdollistaa lisäksi välittömän uudistustyön käynnistämisen nykylainsäädännön puitteissa ja ennen kaikkea riskittömämmän ja hallitun etenemisen ilman monimutkaista, uutta hallinnon tasoa. Uudistamistyön tavoitteet, palveluiden saatavuus ja yhdenvertaisuus sekä kustannusten kasvun hillintä, edellyttävät kuitenkin myös kuntayhtymien omistajaohjauksen ja toiminnan ohjauksen vahvistamista, toimintatapojen uudistamista, sähköisten palvelujen lisäämistä sekä yhteisen tietopohjan ja tiedolla johtamisen parantamista.

Jan Vapaavuori, pormestari, Helsinki

Jouni Martikainen, kunnanjohtaja, Askola

Jukka Mäkelä, kaupunginjohtaja, Espoo

Denis Strandell, kaupunginjohtaja, Hanko

Jyrki Mattila, kaupunginjohtaja, Hyvinkää

Robert Nyman, kunnanjohtaja, Inkoo

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, Järvenpää

Christoffer Masar, kaupunginjohtaja, Kauniainen

Tuija Telén, kaupunginjohtaja, Karkkila

Kirsi Rontu, kaupunginjohtaja, Kerava

Tarmo Aarnio, kunnanjohtaja, Kirkkonummi

Tiina Heikka, kunnanjohtaja, Lapinjärvi

Sam Vuorinen, kunnanjohtaja, Myrskylä

Esko Kairesalo, kunnanjohtaja, Mäntsälä

Outi Mäkelä, kunnanjohtaja, Nurmijärvi

Mika Sivula, kaupunginjohtaja, Lohja

Jan. D. Oker-Blom, kaupunginjohtaja, Loviisa

Hannu Haukkasalo, kunnanjohtaja, Pornainen

Jukka-Pekka Ujula, kaupunginjohtaja, Porvoo

Juha Myyryläinen, kunnanjohtaja, Pukkila

Ragnar Lundqvist, kaupunginjohtaja, Raasepori

Mikael Grannas, kunnanjohtaja, Sipoo

Juha-Pekka Isotupa, kunnanjohtaja, Siuntio

Arto Lindberg, pormestari, Tuusula

Ritva Viljanen, kaupunginjohtaja, Vantaa

Erkki Eerola, kunnanjohtaja, Vihti

Juha Tuominen, toimitusjohtaja, HUS