10. Sibbes

Sibbes

 

Jean Sibeliuksen isoisä syntyi tällä Sibbeksen tilalla.

Nimi Sibelius otettiin tilan nimen mukaisesti.

Eräs Jean Sibeliuksen esi-isistä muutti Lapinjärvelle Artjärveltä 1700-luvun puolivälissä. Hänen poikansa tuli Sibbeksen tilan isännäksi naimakauppojen yhteydessä. Sibeliuksen suku omistaa tänäkin päivänä Sibbes nimisen tilansa.

Jos jatkat matkaa pienen pätkän rannan suuntaan, avautuu mutkan jälkeen eteesi näkymä kauniille Lapinjärvelle. Järven suunnasta on myös parhaat näkymät Mariebergin tilalle.

1800-luvun lopulla suurta huomiota herätti Lapinjärven järven kuivatushanke. Maanviljelijät, joilla oli viljelyksiä järven rantojen tuntumassa, valittivat toistuvia tulvia ja halloja. He halusivat kuivattaa järven saadakseen lisää viljelysmaata.

Tarmokkaimpiin kuivatuksen vastustajiin kuului G.G. Rosenqvist. Läänin kuvernöörille vuonna 1884 lähettämässään kirjeessä hän epäili kuivatuksen taloudellisia etuja ja nosti esille esteettiset ja henkiset arvot, luonnon kauneuden ja kotiseutuhengen. Lainaus kirjeen lopusta ”Ymmärrettäköön ainakin se, että ihminen, joka tuntee järven lapsuudestaan saakka, saattaa tällaisinkin perustein epäröidä ennen kuin suostuu osallistumaan sen tuhoamiseen.”