Kevääseen kuuluu pihojen siistiminen ja haravointi. Valitettavasti moni kotipuutarhuri päätyy kippaamaan risut ja haravointijätteet lähimetsään tai kaupungin tai kunnan maille. Se on kuitenkin kiellettyä ja aiheuttaa muun muassa haitallisten vieraslajien leviämistä, rehevöitymistä, ojien tukkeutumista ja esteettistä haittaa. Puutarhajätteet toisen maalle vievä syyllistyy myös jätelain roskaamiskiellon rikkomiseen sekä toisen kiinteistön hallinnan loukkaamiseen, josta säädetään rikoslaissa.
Hyödynnä puutarhajätteet oman pihan tarpeisiin
Paras tapa käsitellä puutarhajätettä on hyötykäyttää ne omalla kiinteistöllä. Loviisan ympäristönsuojeluyksikkö suosittelee, että puutarhajäte kompostoidaan tai haketetaan omalla kiinteistöllä aina, kun se on mahdollista. Puutarhajätteistä saa kompostoimalla multaa ja risuista hakettamalla kompostissa seosaineena tai katteena hyödynnettävää haketta. Puiden lehdet voi ajaa ruohonleikkurilla silpuksi, jolloin niistä saa lisäravinteita nurmikolle ja istutuksille.
Monet haitalliset vieraslajit ovat karanneet luontoon kottikärryillä
Haitalliset ja alkuperäiseen luontoomme kuulumattomat vieraslajit leviävät tehokkaasti viheralueille vietyjen puutarhajätteiden mukana. Loviisassakin paikoin jo runsaana esiintyvä espanjansiruetana viihtyy mainiosti ja lisääntyy tehokkaasti näissä metsiin ja puistoalueille kipatuissa epämääräisissä puutarhajätekasoissa. Puutarhajätteen kärrääminen viheralueille vesittää siksi osaltaan vieraslajien torjuntaa.
Lähimetsään viedyt puutarhajätteet voivat aiheuttaa myös kasvillisuuden rehevöitymistä ja lajiston muuttumista. Erityisesti karujen elinympäristöjen vähäravinteisiin elinoloihin erikoistunut lajisto kärsii rehevöitymisestä. Monipuolinen niittylajisto katoaa, kun puutarhajätteiden ravinteista hyötyvät lajit, kuten esimerkiksi nokkoset, valtaavat alaa.
Taaja-asutusalueella polttaminen on kielletty
Ympäristönsuojeluyksikkö muistuttaa, että kaikki jätteen polttaminen, mukaan lukien puutarhajätteen, on kielletty taajaan asutulla alueella. Haja-asutusalueella saa polttaa avopolttona vähäisiä määriä kuivia risuja ja oksia, mutta silloinkaan poltosta ei saa aiheutua haittaa naapureille tai ympäristölle. Siksi polttopaikka tulee valita harkiten ja tarkistaa tuulen voimakkuus ja mahdollinen metsäpalovaroitus ennen polttopuuhiin ryhtymistä. Suositeltavaa on kuitenkin polttamisen sijaan hyödyntää risut hakkeena tai viedä ne jäteasemalle.
Puutarhajätteiden vastaanottopaikkoja Loviisassa ja Lapinjärvellä
Mikäli risujen ja haravointijätteiden käsittely ei ole mahdollista omalla kiinteistöllä, tulee puutarhajätteet toimittaa niille varattuun käsittelypaikkaan. Loviisan jäteasemat vastaanottavat kotitalouksien puutarhajätettä maksutta.
Huom! Puutarhan vieraslajijätteet ovat sekajätettä, ja ne on toimitettava jäteasemalle pakattuina jätesäkkeihin. Kotitalouksien vieraslajijätettä sisältäviä pienkuormia vastaanottavat Loviisan jäteasemat maksutta.
Lisätietoja vastaanottopaikoista, hinnoista ja aukioloajoista:
Loviisan jäteasema: https://rosknroll.fi/jateasema/loviisan-jateasema/
Ruotsinpyhtään jäteasema: https://rosknroll.fi/jateasema/ruotsinpyhtaan-jateasema/
Lapinjärven jäteasema (Korsmalm): https://www.kymenlaaksonjate.fi/palvelut/jateasemat/lapinjarven-jateasema/
Vieraslajit:
https://www.loviisa.fi/asuminen-ja-ymparisto/ymparisto-ja-luonto/luonnonsuojelu/vieraslajit/
Lisätietoja ympäristönsuojeluyksikössä antaa:
ympäristönsuojelutarkastaja Maud Östman, puh. 0440 555 413
ympäristönsuojelusihteeri Heidi Lyytikäinen, puh. 0440 555 373
sähköposti: ymparisto@loviisa.fi tai etunimi.sukunimi@loviisa.fi